Lär dig dja

Dja är drömmen för många

Förut drömde ungdomar om att bli rockstjärnor. Idag drömmer ungdomar om att bli dj:s. Dock förblir drömmarna just drömmar för de flesta. Orsakerna går isär och handlar oftast om brist på tid, talang eller engagemang. Författaren Malcom Gladwell tog fasta på Anders Ericssons forskning och skrev en bok om 10 000-timmarsregeln som vägen till framgång. Alla har dock inte samma förutsättningar att lyckas, men alla har förutsättningar att åtminstone försöka. Housemusiken har översvämmat Sverige på senare år och i efterdyningarna har otaliga dj-utbildningar ploppat upp varstans. Om du vill lära dig att dja finns det goda förutsättningar att göra det.

Det är ingen enkel sak att lära sig dja. Många lever på drömmen om att det är enkelt, men sanningen är att dj-yrket kräver mycket övning förutom talang. Du behöver både teoretisk såväl som praktisk kunskap för att lyckas; utan det ena faller det andra. En bra början handlar om att lära sig om låtens uppbyggnad och sedan lära sig om olika datorprogram. Därefter behöver du lära dig att mixa ihop låtar, vilket är en konst i sig. Du behöver även lära dig cutmixa och taktmixa och hur equalisern fungerar.

Att lära sig grunderna är naturligtvis en förutsättning för att lyckas överhuvudtaget. Om du känner att du har teoretisk och praktisk kunskap är endast erfarenhet vad som saknas. Det finns tyvärr inga genvägar till erfarenhet. Du behöver uppträda för att utvecklas som dj. Du behöver inte uppträda i en lokal, utan det kan till att börja med vara familjen eller vännerna. För att lyckas som dj behöver du stärka ditt självförtroende och dessutom förbättra din tajming. Det är de små detaljerna som är skillnaderna mellan vinst och förlust.

Kom ihåg att det inte finns några genvägar. Det krävs mycket övning för att lyckas. En del har lyckats på egen hand genom att köpa utrustning och öva hemma. Ändå är det alltid bra att lära sig av någon som är kunnig på området. Om du har möjlighet är rekommendationen att gå en kortare utbildning för att lära sig dja. Utbildningen ger dig inblick i huruvida dj-yrket kan vara något för dig eller ej.

dja